Varför?
Det pågår ett utbrett slöseri av talang och förmågor på våra arbetsplatser. Det finns helt enkelt för lite tid för talang och yrkeslivsutveckling som har fokus på medarbetaren, inte företaget.
Inom sportens värld börjar den reella utvecklingen av spelaren efter rekryteringen. Inom yrkeslivet är det ofta tvärtom...
Det moderna ledarskapet med självstyrande team har fått stort genomslag inom modernt arbetsliv med fokus på både organisationens och individens kapacitet, utveckling och ständiga förbättring. Både organisationer och företag inser värdet av att ta till vara på medarbetarens fulla kapacitet och potential, att det är en winwin. Vi befinner oss i en talangekonomi. Men är vi som medarbetare och ledare rustade?
Kritiken mot det moderna ledarskapet har belyst det oärliga i att maktförhållandet mellan medarbetaren och ledare är asymmetrisk. När ledaren coachar medarbetaren kan en naturlig jävsituation uppstå där ledarens uppdrag står i vägen för vad som är faktiskt är bäst för medarbetaren. Medarbetaren i sin tur är sällan rustad för det ansvar och självledarskap som denna arbetsverklighet kräver. Som medarbetare är det även lätt att lägga ansvaret på arbetsgivaren för ens fortsatta yrkesliv. En konskevens kan bli passivitet och reaktivitet, man vet vad man inte vill - inte vad man faktiskt vill och varför. Det finns en även motsägelse i att förvänta sig att medarbetare ska blotta sig, vara helt transperent och sårbar med lönesättande chef, oavsett hur förtrolig relationen än är. Genom professionell vägledning med en neutral part får medarbetaren en sparringpart i ett att aktivt utforskande och kan även säkerställa att naturliga förmågor och talanger tas tillvara på. Det är medarbetaren som bär ansvar för sin egen yrkeslivsplan utifrån en inre vision och självkännedom. Nu kan ett verkligt proaktivt samarbete på lika villkor utvecklas.
Talangutveckling
En människa är mångfacetterad, ett traditionellt CV är snävt. Min utgångspunkt som yrkeslivsagent är att utöver kunskap och erfarenheten har vi alla en alldeles speciell kombination av kompetenser, talanger och styrkor som när vi bejakar de ger oss djup tillfredsställelse, upplevelse av meningsfullhet och värde till andra. Ibland behövs hjälp att identifiera, påminnas om och utveckla dem.
Till dig som är arbetsgivare
Ett företags syfte, vision och mission är oftast välformulerad och tydlig. Medan medarbetarens personliga vision och syfte ofta är mer diffus och oklar. Med medarbetare som känner till sina drivkrafter, styrkor och talanger, som vet hur de tar till vara på sin kapacitet, som ansvarar för hur de vill utvecklas och som har ett formulerat syfte med sitt yrkesliv ändras dynamiken. Med den medvetne medarbetaren inträder en arbetsgivare med ansvar att ta tillvara på idéer, ge medarbetarna de förutsättningar de behöver för att lyckas och stöd när de misslyckas.
Till dig som privatperson
Arbetsgivare har ju länge arbetat med rekryterare och headhunters för att hitta rätt medarbetare utifrån företagets vision. Vad händer om vi vänder på perspektivet? Då är det du som har visionen. Du definierar vad du vill stå för. Vad som driver dig, vad du vill ge för värde och ditt credo. När du formulerat dessa saker för dig själv, har du mycket större möjligheter att förändra din situation. Du kan påverka och med avsikt skapa det yrkesliv som ger dig mening och tillfredsställelse och där du bäst kommer till din rätt.